A Vendég - ahogy Karinthy látta :-)
2015. november 28. írta: N. Júlia

A Vendég - ahogy Karinthy látta :-)

Karinthy Frigyes így definiálta a Vendég fogalmát:

Nyelvtörténetileg a "vendég" szó eredete még nincsen kiderítve. Egyesek a vend néptörzs nevéből származtatják, éspedig az úgynevezett házőrző, őrzővendek, röviden örvendek kifejezést véve alapul (lehet, hogy a vendégek ellen őrizték a házat), ebből vezetik le az „örvendek” üdvözlést, amivel a bemutatkozót fogadjuk. Mások a német „Gast” szót a görög „gastér”-rel (gyomor) egybevetve, azt hiszik, hogy eredetileg a „gyomor” és a „vendég” ugyanazt jelentette, tekintettel, hogy az illetőt a gyomra hozta. Ehhez a felfogáshoz gyomor kell.

vendegetlatni.jpg

Az olasz „hospite” arra enged következtetni, hogy piknik alapon vendégeskedtek, és a vendég pitét hozott.A történelem előtti időkből csak néhány kövület alapján kapunk halvány nyomokat az ősember vendégszeretetétről. Találtak több nagy követ, amiről arra lehet követeztetni, hogy az ősember mindent elkövetett, hogy a vendégei jól érezzék magunkat. Egy kettétört mamut-szegycsont (németországi lelet) a törési felületből ítélve, egy őskori szárnycsont-törésemlékét őrzi, nyilván két vendég törte el, asztal fölött vidám poharazgatás közben.


A régi görögök jól ismerték a vendéget. Maga a mitológia tele van erre vonatkozó adatokkal. Az istenek legfőbb reklámcikke az ambrózia.-mustárról és a nektárgyógytápsörről elnevezett fogások voltak. Ékezés előtt szikladarabokat szolgáltak fel a titánoknak, és Ganymedesből készült olajos szeletet. Jupiter nagyon szerette az ökörpecsenyét, az ökörnek viszont nem szabadott Jupitert szeretni, még olyankor se, ha előbbi történetesen bika formában jelent meg, hogy Európát elrabolja.

A vendégségekre többnyire áldozatok adtak alkalmat (ma is áldozatnak számít vendéget látni),  vagy például mikor Arkhimédesz felfedezte híres tételét, száz marhát vágatott le vendégei számára. A marhák azóta se szeretik az új felfedezéseket.

Forrás: Karinthy Frigyes: vendéget látni vendégnek lenni. http://interno.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=21652&Itemid=204

süti beállítások módosítása